sobota, 29. december 2012

Eugene Polley in sežanska rodbina Polley

Članek: 
Kraški obzornik: Glasilo občine Sežana, december 2012, številka 6, stran 14-18.

Članek o rodbini Polley je nastal kot komentar na soroden članek Levina Rodice o izvoru sežanske rodbine Polley in njeni domnevni sorodstveni povezavi z ameriškim izumiteljem Eugene J. Polley-em (1915-2012).

Zapis



Dopolnjeni rodovnik sežanske rodbine


Simon Polley, podpis 1820
Vpogled v matične in družinske knjige za Sežano po objavi članka je pokazal, da Simon Polley in njegova žena Marija roj. Kullnig nista imela le štirih otrok, ki so omenjeni v članku, ampak najmanj devet: Marjeto, Marijo, Ano, Antonijo, Karla (Dragotina), Jožefa, Alojzija, Amalijo in Karolino.

1. Najstarejša hči Marjeta se je 27. maja 1822 v Sežani poročila s sežanskim sodnikom (Judex) Jožefom Uršičem, sinom Jožefa Uršiča in Uršule Pipan.

2. Hči Marija se je 6. januarja 1836 v Sežani poročila z davčnim uradnikom Ivanom Sušo, sinom Franca Suše in Uršule Magajna iz Divače. Tako Ivanov oče, kot brat (tudi Franc) sta bila divaška župana.

3. Hči Ana se je poročila pozno. Tudi njena poroka, dne 30. avgusta 1852, s poročnikom (Locum tenentia) Karlom (Dragotinom) Zupančičem iz Trsta, sinom Andreja Zupančiča (uradnik na Kranjskem) in Marije Pononi, je zabeležena v poročni knjigi Sežana.

4. O hčeri Antoniji, drugih podatkov kot ta, da se je leta 1857 izselila v Trst, ni.

5. Hči Karolina, najmlajša izmed otrok Simona in Marije Polley, se je v Sežani 23. maja 1842 poročila z Jakobom Kvedrom, sinom posestnika Franca Kvedra in Marije Paternoster iz Sežane. Slednja je kmalu postala vdova in se v drugo poročila z Amadejem Deleno, enim izmed treh bratov Delena, ki so si razdelili dedno  posest po zadnjem Petaču, Adelmu (ta je umrl v Sežani 13. septembra 1817). Ker je posest pok. Franca Kvedra v Sežani dedoval sin Amadeja Delene, sta se Karolina in njen mož Jakob Kveder preselila v Štorje.


Starša Simon Polley in Maria Kulnig, oba rojena v Podrožci (Unter Rosenthal), sta se poročila 22. februarja 1803 v Podljubelju (Unterloibl). Simonova starša sta bila Andrej Polay in Urša Wrulich (Vrolih),  Marijina pa Jožef Kullnig (Kolnik) in Magdalena Ahazhizh (Ahačič). Gregor Polay, Andrejev brat, je bil v Tržiču sedlarski mojster.

Ni komentarjev:

Objavite komentar